Uppvuxen i fjällvärlden och formad av entreprenörskap från barnsben har Sabina gjort en resa från Ammarnäs till hotellbranschen i Piteå. Med en uppväxt där fjällturismen präglade hela byn, en orubblig tro på sina idéer och en karriär som startade i eventvärlden, har hon nu klivit in i rollen som hotellchef på KUST Hotell & Spa. Här kombinerar hon sitt mod, sin känsla för affärer och sin passion för besöksnäringen för att utveckla en av regionens starkaste hotellprodukter, med en önskan om att bli en självklar mötesplats, både för Pitebor, tillresta och för Piteås växande näringsliv.
Sabina är född och uppvuxen i den lilla fjällorten Ammarnäs som ligger inbäddad mellan dramatiska fjäll och djupa dalgångar i Vindelfjällens naturreservat. När Sabina växte upp fanns ungefär 100 bofasta i byn, och de allra flesta försörjde sig på något sätt på besöksnäringen. Fjällturismen var viktig för bygden och i den lilla byn fanns både hotell, stugbyar och samevisten som turister kunde besöka för att njuta av storslagna vyer, jakt, fiske och äventyr.
– Pappa levde på fjällturismen, han var och är en turistentreprenör. När vi var små var pappa renskötare, men han la det åt sidan för att följa sin dröm om något nytt. Jag växte upp i en samisk familj, många levde på renskötseln men nästan alla var på något sätt engagerade i besöksnäringen. Det var otroligt viktigt för bygden och besöksnäringen sysselsatte eller påverkade alla, berättar Sabina.
Sabina fick tidigt och på nära håll se möjligheterna i att skapa något av det man har. Hon berättar om när pappan la undan renskötseln och i stället, helt osett, köpte 30 islandshästar och transporterade dem till Ammarnäs för att använda i verksamheten, där han tog emot svenska, franska och tyska turister för att uppleva fjällvärlden och kalfjället från hästryggen.
– När jag var liten kunde jag se på min pappa – jag såg någon som trodde på någonting. Pappa gjorde sin grej, hur han pratade om sina gäster, hur han ville utveckla sitt företag, det inspirerade mig att se drivet och möjligheterna. Jag känner att jag har fått entreprenörskapet i blodet, säger Sabina.
När Sabina var nio år flyttade hon med sin mamma till Umeå. Redan som trettonåring började Sabina jobba kvällar och helger i hotell- och restaurangbranschen och som femtonåring började Sabina drömma om att starta företag.
– Jag var ju inte bra i skolan, men jag funderade redan mycket på företagande när jag bara var 15 år. Jag hade svårt med fokuset som behövdes i skolan, tålamodet och att koncentrera mig på lektionerna. I övre tonåren drömde jag om att skapa något helt eget, att driva mitt eget bolag.
Sabina berättar att båda föräldrarna jobbade mycket under hennes uppväxt, de var ofta borta och hon fick tidigt lära sig att vara självständig. Sabina var bara 15 år gammal när hon flyttade hemifrån, och efter att ha rest världen runt, jobbat på hotell inom biltestnäringen, samt i Norge, men även testat en kort tid i Los Angeles flyttade Sabina som 20 åring till Stockholm för att jobba på ett eventbolag.
– När jag var med på eventproduktionerna var jag på golvet och levererade, jag kände att det här var min grej. Det var puls, adrenalinpåslag och hög energi, och jag älskade det! Men jag insåg att jag nog inte var någon Stockholmstjej – då bestämde jag mig för att följa min dröm sedan långt tillbaka och starta eget och flytta hem. Jag startade mitt första eventbolag som 21:åring. Jag jobbade över hela Sverige med att anordna möten och konferenser och tog fram paketlösningar med boende, mat, lokaler och underhållning.
Hur skulle du säga att dina tidigare erfarenheter har format dig?
– Jag har samlat på mig en hel del mod genom åren, jag är ganska orädd. Jag tror jag är rätt duktig på att läsa av människor och hantera olika situationer. När jag skulle starta mitt första bolag hade jag givetvis inget kapital. Jag var för ung för att få starta-eget-bidrag, men det fanns aktivitetsstöd för arbetslösa. Jag var ju inte arbetslös just då, men skrev in mig som arbetssökande och gick till min handläggare med min affärsplan. ”Du kommer inte tjäna en enda krona på det här, så du får inget aktivitetsstöd” blev svaret. Jag gick ut och grät. Sen reste jag mig igen. Andra året omsatte jag 4,2 miljoner. Sen har jag nog blivit besviken många gånger på människor genom livet, men det har i stället lärt mig att vill man få någonting gjort, så får man göra det själv. Det har danat mig till en person med hög tro på det jag vill göra och att det mesta löser sig bara man är lösningsorienterad. Idag vet jag att ingenting kopplat till framgång är en ”one man show”, teamet är a och o.
Sabina flyttade sedan efter några år till Skellefteå, byggde hus och bildade familj. Sabinas bolag hade då kontor i Umeå och Skellefteå och Sabina arbetade inte bara med event utan konsultade och gjorde kortare och längre inhopp i hotellbranschen, däribland som hotellchef på Quality Hotell och Best Western Malmia i Skellefteå ett par år. Hon hoppade även in med ett kommersiellt ansvar vid uppbyggandet av Wood Hotel i Skellefteå och konsultade mot YH inom affärsmannaskap, revenue och ekonomi.
– Mina senaste 10 yrkesverksamma år har varit hejdlöst roliga, jag känner ibland att jag fått nypa mig i armen. Jag har verkligen levt min dröm. Sista 5 åren har jag bara arbetat med utländska event i främst Portugal och Spanien, men även andra länder, även på hemmaplan i Sverige och Stockholm har jag fått chansen att genomföra rätt prestigefyllda uppdrag som stärkt min portfolio på ett bra sätt.
Förra året fick Sabina syn på tjänsten som Hotellchef på KUST Hotell & Spa i Piteå, en tjänst som hon sökte och sedan också fick.
– Jag hade varit egen i nästan 20 år, men har saknat ett större team och en tillhörighet. Jag älskar ju hotellbranschen. Att få möta kollegor varje dag och att få utveckla en hotellprodukt tillsammans med ägarfamiljen är inspirerande. Kust är ett starkt varumärke, jag skulle säga att det är den bästa hotellprodukten vi har här uppe i norr.
Passionen för besöksnäringen och drivet från entreprenörs-bakgrunden tar Sabina med sig i sin nya roll och berättar att hon motiveras av sambandet mellan hårt arbete och belöning och att hon inspireras av att få leda i förändring. Efter att länge ha varit sin egen chef och arbetat i projektform med underleverantörer har Sabina nu en ny yrkesroll som hotellchef på KUST, där man på hotellet har ett 30-tal anställda. De allra flesta anställda är kvinnor och i huset talas många olika språk. Sabina berättar att hon försöker ha ett ledarskap där det är viktigt med tydlighet, delaktighet och transparens.
– Jag har ett fantastiskt team med duktiga och engagerade medarbetare, jag tror på att skapa delaktighet inom teamen och att vara transparent med hur det går för oss, vart vi är och vart vi ska. Jag går exempelvis alltid igenom ekonomiska rapporter med avdelningscheferna, jag tycker det är viktigt att de vet hur det går, transparens är viktigt. Sedan är kommunikation i organisationen enormt viktigt, där finns det mer för mig att lära. Jag har ju varit rätt ensam i många år. Tålamod är en dygd. Men jag känner att jag utvecklas hela tiden och verkligen älskar mitt jobb.
Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
– Mod. Jag tror jag är en modig ledare och jag är inte jätterädd för att misslyckas. Tvärtom ser jag misslyckande som en del av resan, ibland går det, ibland inte. Mina första dagar på KUST var under PDOL. Det var lite glest i lobbyn och jag tycker verkligen vår lobby är helt fantastisk. Jag fick då idén att börja skapa fredags-koncept med livemusik och trevliga gästspel. De första fredagarna var det lite glest med gäster. Efter ett tag släppte det och idag är våra fredagar ett självklart inslag för många ortsbor. Mycket handlar om timing och att helt enkelt nöta lite. Sen tror jag på transparens och öppen kommunikation, det är viktigt att alla vet hur det ligger till och vart vi ska. Det är inte helt enkelt alla gånger att få alla att dra åt samma håll, men det är en utvecklingsresa också. Målmedvetenhet tycker jag också är viktigt. Jag tror att jag är en ledare med mål i sikte och jag vill leda mitt team mot vårt mål. Jag tycker också vi har rätt roligt tillsammans och även om det blivit en stor förändring för personalen på hotellet sedan jag kom in så skrattar vi ofta och lär oss nya saker nästan varje dag.
Nu jobbar du i Piteå, men bor i Skellefteå – hur är det att pendla varje dag tycker du?
– Fördelen med att pendla är att få lämna jobbet när jag åker hem. Nu kan jag gå på ICA och känna att jag inte stöter på blivande kunder, jag behöver inte jobba, utan kan komma hem och vara privata Sabina. Det är något nytt för mig.
Hur är din upplevelse av Piteå, efter att ha jobbat här ett tag?
– Jag hade ingen relation till Piteå, jag hade ingen uppfattning alls om Piteå, men idag kan jag säga att det är en fantastisk ort. Det är trevligt och gemytligt och jag tror det är väldigt bra att bo här. Jag tycker att Piteå, sin lilla kostym till trots, är rätt modern. Folk vill skapa förändring, man lyssnar på vad som händer i staden, man är öppen för samarbeten.
Vad är din spaning på Piteås näringsliv?
– Jag tycker det verkar som att kommunen står närmare näringslivet i Piteå. De verkar vara nyfikna och vill bidra och skapa förutsättningar för besöksnäringen. Det finns många forum att verka inom för att nätverka och byta erfarenheter. Jag tycker Piteå har ett mer modernt sätt att arbeta: man måste inte vara kusin med någon för att vinna en upphandling eller få ett jobb. Det finns också en ödmjukhet från kommunen, att de frågar efter vad näringslivet vill. Det känns också som att man i Piteå är bättre på omvärldsbevakning. Det känns fräscht. Lyhördhet är ett ganska bra ord när man pratar om Piteås näringsliv.
Hur ser du på KUSTs roll i Piteås näringsliv och besöksnäring?
– KUST vill vara en viktig och naturlig mötesplats för näringslivet, där möten och visioner får ta plats. När de lokala företagen vill träffas utanför sina egna väggar vill vi vara top of mind. Bokar du stora möten ska du göra det hos oss. Vi i vågar ta stora möten – våga kom med förfrågan till oss så ska vi leverera! När det gäller besöksnäringen så är vi många hotell i stan, men jag tycker vi kompletterar varandra väldigt väl.
Vad ser du för framtidsvisioner för KUST?
– Det är mycket som händer runt omkring oss just nu, både i Piteå och i regionen, här är det viktigt att vi på KUST följer med. Precis som besöksnäringen i Piteå just nu växer, är ett av våra fokusområden just nu att KUST följer med. Vi arbetar mycket för att göra huset mer levande, testa nya saker och fortsätta våga testa vår kapacitet och ta större möten och konferenser. Vi vill berätta för fler att KUST finns. Att fler hittar till oss och fortsätta bidra till att göra Norrbotten attraktivt. Piteå och Norrbotten ska vara ett destinationsalternativ för hela Sverige. Vi skulle även vilja göra KUST mer tillgängligt för lokalbefolkningen. Vi lever mycket på inresta. Men vi vill även vara ett alternativ för ortsborna som firar in fredagen i lobbyn eller kommer och hemestrar på helgen.
Vad skulle du vilja ge för medskick till Piteborna?
– Jag upplever att Piteborna är stolta över vår produkt och vår internationella atmosfär, men jag kommer från en ort med en starkare AW-kultur, där man tar ett glas efter jobbet. Jag upplever att man i Piteå ofta samlas hemma hos varandra, men jag vill välkomna dem alla till vardagsrummet på KUST. Vi vill vara en mötesplats för alla.