Lite undangömd bakom gårdens numera nedlagda ladugård i Roknäs, ännu snötäckt med utsikt över åkrar och skogen som fond, döljer sig en trädgårdsodling som de senaste fem åren sakta växt sig allt större och idag är både arbetsplats och kreativt tillhåll för hortonomen Hanh Huynh.

Men resan hit började långt tidigare, i en förort till dåvarande Saigon i ett oroligt Vietnam. På våren 1979, när Hanh är 9 år gammal flyr familjen bestående av mamma, pappa och hennes fyra systrar i en fiskebåt till Malaysia. Här blir familjen kvar i ett halvår innan de som kvotflyktingar flygs till Sverige och Borgholm på Öland. Härifrån går sedan flytten till Västervik där familjen ska komma att stanna under många år.

På gymnasiet i Västervik läser Hanh naturvetenskapliga linjen, inte för att det fanns ett stort intresse för ämnena utan kanske mest för att det på ett outtalat vis förväntades eftersom det skulle ge fler möjligheter för högre studier och karriär. Så när det sedan blev dags att söka in till universitet var det nog mest slumpen som styrde henne in på hortonomstudier på SLU i Alnarp.

– Jag har aldrig varit 100% säker på mitt yrkesval så där som många kan vara, säger Hanh och fortsätter,

Jag var nog en rätt udda fågel egentligen, och då tänker jag inte främst på mitt ursprung utan snarare att jag inte har en bakgrund av att ha växt upp på landet eller haft någon koppling till odling eller lantbruk som många av mina kursare hade. Men åren i Alnarp var fantastiskt roliga och lärorika, och många av mina närmaste vänner har jag fortfarande kvar från den tiden.

Men nu blir man ju nyfiken hur du från åren i bördiga Skåne med sin långa odlingssäsong, valde att flytta till Roknäs, där det av naturliga skäl inte är samma förutsättningar kanske?

– Jag är en nyfiken person och när det under utbildningen var dags för specialpraktik sökte jag mig till Röbäcksdalen i Umeå (då Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap) eftersom Norrland var helt okända marker och lockade mig, det var nog så det började faktiskt.

Det norrländska lugnet passade Hanh som beskriver sig som rastlös och med ständigt behov att testa nytt, när saker blir rutin kan det lätt bli tråkigt. Så när det ”norrländska lugnet” i form av lantmästarstudenten Johnny från Öjebyn dyker upp i studentkorridorens gemensamma kök i Lomma, börjar åter nya vindar blåsa. Tycke uppstår och efter examen styr paret kosan norrut där maken fått möjlighet att tillsammans med sin bror köpa en gård där de ska bedriva lantbruksverksamhet. Förvåningen var stor hos vänner och familj men hon trivdes bra, småstadskänslan i Piteå, det lugna tempot och livet på landet gjorde det väldigt trivsamt att bo här och den känslan har bestått. Flytten blev starten på en karriär som hittills har rymt alltifrån undervisning på Grans Naturbruksgymnasium, handläggare på Länsstyrelsen Norrbotten till trädgårdsutvecklare på Hushållningssällskapet på Öjebyn Agro Park och ledamot i Kålrotsakademien för att nämna några.

Idag är du egen företagare, varför valde du att bli det?

– Odlingen och verksamheten jag har idag har jag byggt upp parallellt med mitt arbete på Hushållningssällskapet. Men i takt med att odlingen växt sig allt större och efterfrågan bara ökat har jag behövt göra ett aktivt val – drivkraften att hitta en modell som gör företaget lönsamt har fått mig att våga ta steget till att bli egen. Jag tror helt enkelt för mycket på mitt företag och grönsaksodling i Norrbotten för att släppa det, säger Hanh med ett skratt.

Och just skrattet och glädjen är något som ligger nära till hands, det är tydligt att arbetet med att utveckla företaget är lustfullt, idéerna och planerna verkar outsinliga. Att inspirera och dela med sig av kunskap när det gäller odling, att få fler att välja närproducerat i butik och på restaurang är också en stor del av företagandet och det gör hon på ett kreativt sätt bland annat via sitt instagramkonto @roknas_tradgard där intresset för att skriva och fota kommer fram.

– Jag vill visa hur det verkligen är att driva trädgårdsföretag på våra breddgrader, att det finns utmaningar och möjligheter som i alla branscher men jag vill göra det på ett estetiskt tilltalande sätt i bild och text. Det finns ju något vackert i det mesta!

Drömmen är att i framtiden knyta ihop odlingen med passionen för matlagning genom aktiviteter som på riktigt visar resan från jord till bord. Fler samarbeten med lokala restauranger väntar, där gäster får njuta av grönsaker, frukt och bär som vuxit och mognat i norrbottniskt klimat. Och medan jorden sakta tinar och en ny odlingssäsong närmar sig, tar drömmen ytterligare form – ett växthus byggs, ett steg närmare målet för odlaren som aldrig riktig varit säker på sitt val utan gått på lust och nyfikenhet genom livet.

Eller som en av Hanhs favoriter, Kjell Höglund, sjunger: “Ödets vindar blåser, man kan bara följa med och hoppas att man inte blåser bort.”