2015 får restaurang Oaxen i Stockholm, med Johan Eriksson som kökschef, sin andra Guide Michelin-stjärna. Idag har stjärnkocken flyttat hem och har äntligen tid över för sin stora passion – flugfiske.
I utbyte har Piteåborna fått kvarterskrogen Centrum, ett inbjudande vardagsrum där det serveras mat i världsklass.
Kontrasten är minst sagt märkbar när Johan Eriksson som 19-åring lämnar pojkrummet på Björnstigen i Blåsmark för att göra en två veckor lång praktik på Noma i Köpenhamn. Från den skyddade lilla byn där ingen brydde sig om att låsa dörren, jobbade han plötsligt dygnet runt på den omtalade finkrogen. Där blev han kvar ett år.
– Man kan väl säga att jag gled in på Noma på ett banaskal. Jag vann en tävling och gjorde bra ifrån mig samtidigt som de behövde folk. Men efter ett års hårt jobb var jag rätt trött och slut och sökte mig till Stockholm och Oaxen.
Från en välrenommerad restaurang till en annan. På Oaxen blev Johan kvar i tio år, varav de sex sista som kökschef. Under den här perioden fick krogen även sin andra Michelin-stjärna.
– Jag har lärt mig det mesta på både Oaxen och Noma. Magnus Ek och René Redzepi är väldigt duktiga kockar. Men till slut längtade jag hem.
Har mat alltid lockat dig?
– Ja, jag hade ett intresse redan från tidig ålder. Jag minns att jag inte ville beställa från barnmenyn när vi var ute och åt. Jag ville testa kött från den vanliga menyn. Sedan har jag en mamma som är duktig på att laga mat. Så jag har nog fått det från henne också.
Vad fick dig att längta hem efter dina år i Stockholm och Köpenhamn?
– Lunken och livet. Jag ställde mig själv frågan vart jag ville bo och då kände jag att jag ville hem. Komma närmare naturen och familjen. Jag fiskar mycket och när jag bodde i Stockholm kunde jag åka upp för att fiska max en gång om året. Nu kan jag åka ut över en kväll när jag får lust.
Men släppte du allt, bara så där?
– Nej, egentligen hade jag tänkt vara ledig en sommar och fundera lite på vad jag ville göra. Men så skulle Kust hotell öppna och jag fick ett erbjudande om att vara med och starta upp Restaurang Tage. Att få flytta tillbaka till sin hemstad och göra en sån satsning kändes fint.
Idag driver du Centrum Krog tillsammans med Jens Hallberg. Känns Piteå fortfarande lika självklart?
– Ja! Jag har alltid haft tankar om något eget. Även om jag vet hur mycket jobb det är. I Piteå är det kortare, enklare vägar. Det är lättare att få saker gjort. Dessutom fick vi chansen med en väldigt bra lokal mitt i centrum. Det du kanske förlorar i en mindre stad, vinner du på så många andra sätt.
Vad är det bästa med Piteå enligt dig?
– Det unika är helt klart människorna. De är öppna, nyfikna, lätt att få kontakt med. Jag tycker nog att de, vi, har en liten annan mentalitet. Sedan är det fint med närheten till naturen. Att man tar sig ut på så kort tid. Det är enkelt att fiska eller åka skidor. Det enda som fattas nu är en fiskestuga i fjällen.
Johan och Pitebo gör Piteå till en godare plats att bo på.