David Gunnarstedt
Text & Foto: Sara Lundberg

”Det här är Piteå kommuns största ungdomsgård”

Vi träffade David Gunnarstedt som jobbar som enhetschef på Lindbäcksstadions alpina anläggning, även kallad Vallsberget. David berättar bland annat om erfarenheterna han tar med sig från när han som en del av familjen Gunnarstedt drev och utvecklade anläggningen i Kåbdalis, vad som är det roligaste med jobbet och hur framtiden för hemmabacken i Piteå ser ut. 

De senaste åren har Pitefolk och tillresta fått följa utvecklingen på Lindbäcksstadion, som ägs av Piteå Kommun. Det har nog inte undgått någon att intresset för vår egen hemmabacke har ökat. David berättar att man sedan 2020 i stort sett dubblat antalet skidgäster på anläggningen och årskortförsäljningen ökar stadigt. Samtidigt har också kvällskortsförsäljningen ökat mycket. Bara i fjol registrerades hela 90 000 passager på det populära barnåkbandet. 

– Folk har även börjat hitta till oss utifrån och det kommer familjer från både Luleå, Skellefteå och Boden, berättar David.  

Förändringsarbetet började 2019, då Piteå Kommun och Piteå Skidallians inledde projektet Spira Mare. Målet med projektet var att jobba fram en strategi för hur man skulle utveckla Lindbäcksstadion och även utreda hur man kunde skapa en verksamhet på anläggningen året runt. David Gunnarstedt som då bodde i Kåbdalis fick jobbet som projektledare och flyttade tillsammans med sin familj ned till Piteå.  

Jag kände att här kan man åstadkomma väldigt mycket med små medel. Om vi får allt att fungera som det ska kommer man ganska långt. Där är en av nycklarna att bli tidig på snö, berättar David. 

David Gunnarstedt är född och uppvuxen i Kåbdalis, där familjen drev skidanläggningen. 

David själv började åka skidor som treåring och tävlade alpint till 15 års ålder. Med gångavstånd till backen spenderades större delen av fritiden just där. 

Husvagnsgästerna blev min umgängeskrets. Jag skulle säga att jag hade nästan fler skidkompisar än Jokkmokkskompisar eftersom Jokkmokk var skola och inte fritid, det var många Pitebor som hade husvagn i Kåbdalis. Innan en ny säsong tänkte man: ”Hoppas de kommer i år också.”, minns David. 

David berättar att han under gymnasietiden jobbade i restaurangen på anläggningen men det övergick mer åt arbete i backen. År 2004 var Kåbdalis först i landet med snö, Anja Persson och landslaget kom och det gav väldigt mycket publicitet till anläggningen och åkare från hela världen upptäckte anläggningen i norra Sverige. Som mest kunde det vara upp emot 23 nationer på samma helg. Man ville ligga på snö och träna på samma snökvalitet som på första världscuptävlingen i Levi 

– Vi var de enda som hade snö, alla kom till Kåbdalis. Sedan dess väcktes tävlingen om att vara först med snön. Målsättningen var alltid att öppna till höstlovet. Det är något som jag tagit med mig från den tiden. På något sätt blev det en nationell konkurrens som har bidragit till den kompetensen som jag besitter – att skapa bra förutsättningar för skidåkarna. Det var min högskoleutbildning kan man säga. Det är vi Gunnarstedt väldigt starka i, tävlingsinstinkten, vi gör ingenting om vi inte har en tanke om att bli bäst säger David och skrattar, det sitter väldigt djupt inom mig. Gör du nåt ska du göra det bäst. Det känns så kul att få lyckas här på Lindbäcksstadion, det är mitt namn som förknippas med det.  

Vintern 2022 började David sin nya tjänst som driftledare för Lindbäcksstadion. David berättar att det krävs ett hårt och målmedvetet arbete för att få igång backen tidigt och hålla nedfarterna i bra skick. Det krävs mycket schaktning, pistning och förberedelser, där man hela tiden får jobba med förutsättningarna som vädret bjuder på. Snökanonerna på Lindbäcksstadion går ungefär 300 timmar varje år. Detta år har varit tufft, då det varit en mild vinter med växlande väder.

– Piteå Kommun är måna om att satsa på Lindbäcksstadion. Om de inte ville satsa hade jag inte varit här. Jag drivs av utveckling och förbättring, skulle jag inte få möjligheten att göra det hade jag sökt mig någon annan stans, berättar David. Sen blev jag enhetschef och jag har total insyn i allt. Det är en förutsättning för att lyckas och det är motiverande att ha koll på alla detaljer. Jag driver backen som om det vore min egen. Att sedan ha anställda som är duktiga och gillar sitt jobb gör allt mycket enklare. 

På Lindbäcksstadion finns allt samlat. Skiduthyrning, längdspår, mat och fika. David berättar att fredagkvällarna tidigare var lite glesa. Men sedan man började med tacokväll och gratis skiduthyrning på fredagar är fredagarna veckans bästa dag. 

Man kan säga att det har blivit en god spiral, vi tullar aldrig på kvaliteten, vi håller öppet, vi pistar, det finns mat. Man ska veta att man alltid kan komma hit, liftarna är igång och det är alltid bra. Det är så roligt med en stadsnära anläggning på det här sättet, som är så nära för så många. Det är inte så stort, men det är enkelt att åka hit och det vi gör i det lilla gör också stor skillnad.  

David Gunnarstedt på Lindbäcksstadion
Foto: Sara Lundberg

Vad är det bästa med jobbet tycker du? 

Det är att få skapa något som ger glädje. Det vi gör här gör att folk blir glada och ju mer du ger desto mer får du tillbaka. Det känns kul att få bidra med det. Ungdomarna är till exempel väldigt glada för parken. Hela skid-Piteå har vaknat till liv känns det som, vi har fått en hemmabacke som folk kan skryta om. Vi har inte ett stort berg, men vi har något för alla. Sen är detta en viktig mötesplats för unga, Piteå kommuns största ungdomsgård. Det är så roligt att det bara är positiva saker som händer här och vi har aldrig ett ärende där polisen är inkopplad. 

Hur ser planerna för framtiden på Lindbäcksstadion ut? 

Jag drivs och brinner för utveckling och förbättring. Det är otroligt roligt nu. Värmestugan och fiket är fullt, det är roligt, för det bygger för nya drömmar. Vi känner oss väldigt nöjda med vår vinterprodukt. Nu ska vi öka attraktionen på sommaren och knyta ihop säcken hela året. Drömmen är att redan i sommar anlägga en cykelpark med pumptrack, teknikslingor och hopp men det är många pusselbitar som ska falla på plats. Nu i sommar ska vi hålla efter hela anläggningen och försöka öka attraktionen även på sommaren och skapa enkla aktiviteter med små medel tillsammans med bland annat mountainbikeföreningen. 

Du flyttade till Piteå för jobbet. Hur var det att flytta till Piteå tycker du? 

Min sambo hade redan jobb i Piteå och jag känner redan ganska många Pitebor sedan tiden i Kåbdalis. Den största kontrasten var att vi flyttade från skogen till ett villakvarter. Jag väljer att fokusera på det positiva, det är enkelt att bo nära skolan, barnen har nära till sina kompisar, de kan springa mellan husen och hänga med varandra. Om vi hittar på någon aktivitet med barnen, då far vi och åker skidor, så det är Vallsberget, det är vad jag gör, om jag inte är i Kåbdalis, avslutar David och skrattar. 

Fakta/ David Gunnarstedt

Ålder: 40 år
Bor: Djupviken
Gör: Enhetschef på Lindbäcksstadion
Smultronställe: Hemlunda

Dela sidan med en vän

Starkt näringsliv

“Jag tycker det verkar som att kommunen står närmare näringslivet i Piteå. De verkar vara nyfikna och vill bidra och skapa förutsättningar för besöksnäringen”

Med en uppväxt där fjällturismen präglade hela byn och dess 100 invånare, en orubblig tro på sina idéer och en karriär som startade i eventvärlden, berättar Sabina om sin resa som kantats av mod och entreprenörskap, men också av att våga misslyckas och resa sig stark ur besvikelser.
Mer av kul

Femtonåriga Fred Åberg slår sig in på svenska golfkartan

Trots sin unga ålder har femtonåriga Fred Åberg från Piteå seglat upp som en lovande talang på den svenska golfkartan. Just nu är Fred aktuell med att han som enda spelare norr om Gävle har blivit uttagen till svenska pojklandslaget för säsongen 2025. 
Min story

”Jag tror helt enkelt för mycket på mitt företag och grönsaksodling i Norrbotten för att släppa det”

Läs om Hanhs väg till trädgårdsentreprenör, om drivet att skapa något eget och om hur passionen för odling, mat och lokala råvaror har format hennes liv och framtidsdröm.
Starkt näringsliv

En skrämmande insikt ledde till ett Psykbra initiativ!

"Vi blir mycket effektivare och starkare om vi hjälps åt... tillsammans blir vi Sveriges bästa plats att bo på"
Min story

“Jag hade en dröm om att bli något i hemlandet. Men allt blev ändrat när det blev krig.”

En lång resa till trygghet när Filimon flydde från en tillvaro med oroligheter och till slut hittade en vardag i Piteå
Mer av kul

“Vi vet att det sliter på anläggningen. Men svaret är: Beträd gärna våra planer”

Här kan du läsa Patriks berättelse, från första fotbollsträningarna i Arvidsjaur, där han som sjuåring helt slutade med idrott. För att senare bli fotbollstränaren och föreningsutvecklaren som brinner för spontanidrott där alla får möjlighet att vara med.